Weblog – novinky ze světa web 2.0

Inspirujte se

Weblog – novinky ze světa web 2.0 header image 2

StartupYard DemoDay 2017 report

23.2. 2017 · Žádný komentář · Start-upy

startupyard

Letošní Demo Day StartupYardu byl zdaleka největší za celou historii – konal se ve kině Světozor . Pokud by nárůst pokračoval stejným způsobem, tak příště se bude muset konat v Kongresovém centru :-) . Velkou zásluhu na tom má úspěšná crowdfundigová kampaň na Fundliftu, která se pravděpodobně bude ještě opakovat. Enormní zájem o účast byl i z korporací, které zřejmě začaly více investovat a startupy se dostaly zřejmě do středu jejich zájmu.

Váženým hostem byl Mike Butcher z Techcrunche, který při své řeči několikrát rozesmál celé publikum. Bohužel novinářů z českých médií jsem tam moc nezahlédl. Mike měl pro startupy řadu chytrých tipů:

- primárně jde o to jestli Váš produkt stojí za to, než odkuď jste, proto odstraňte všechny zmínky o lokalitě – aspoň do té doby než budete za vodou :-) (hlavně vlaječky)
- je dobré získat trakci na trhu, který znáte – což může být i někdy domácí trh
- nezůstávejte doma napořád – a bezohledně vyražte do zahraničí (tj. myšleno bez ohledu na kamarády, přítelkyně, domácí pohodu
- důležité je použít letadlo – vyrazit tedy  o něco dál než do sousední země!
- doporučil článek o financování startupů

Mluvil rovněž o potřebné kultuře a ekosystému, jak moc je důležitá kultura sdílení a akceptace neúspěchu. Místo vytváření kopie Silicon Valley je mnohem efektivnější se na taková centra napojit. Klíčem k úspěchu je vytvářet clustery – fyzicky blízké lokality, kde se budou prolínat coworkingy, investoři i startupy. Je to tak mnohem jednodušší a efektivnější najít ty správné lidi i startupy.

Prvním prezentujícím byl startup Cryptelo.com , který za pomoci špičkového experta Dr. Klíma nabízí totálně bezpečný zabezpečený cloud i v in-house formě (prý lépe zebezpečený než SSL, které V. Klíma hacknul). Má už první klienty z řad právnických kanceláří, které přeci jenom asi nebudou nahrávat data  na Google Drive nebo DropBox.

Pokračoval Beeem , který využívá novinku od Googlu, která umožní přes Bluetooth vysílat URL, jejich aplikace umí zařídit vytvoření mobilního webu a spojit s konkrétním beaconem. Možná to má zajímavou budoucnost – např. v obchodech , kinech atd. Výhodou je, že uživatelé tak nebudou muset skenovat QR kód nebo instalovat aplikaci na to aby se něco dozvěděli nebo objednali (např. kafe ve Starbucks).

Další startup Feedpresso.com je v podstatě něco jako RSS čtečka, která Vám vybírá podstatný obsah z důvěryhodných zdrojů na základě AI a vaší předešlé zkušenosti.

Následoval Chatler.ai , který surfuje na populární vlně AI chatbotů  o kterých ovšem tvrdí, že nejsou ještě dost dokonalé (a má pravdu) – místo toho nabízí asistovanou AI, která lidským operátorům nabízí předpřipravené odpovědi. Podle social media manažera Coca Coly je to tak skvělý nástroj, že by pro to i zabíjel. Aktuálně hledají investici 350 000 EUR.

Další z AI byl Dite Gashi se  Decissio.com , které pomáhá venture investorům v rozhodování za pomoci AI.  Být venture investorem, tak bych to zkusil – člověk nikdy neví. Otázkou zda se mu podaří získat dostatek dat.

OuiBring vystavěli startup okolo jednoduché věci – jak jednoduše dovézt věci, které se nedají objednat přes půlku světa. Otázka zda to stačí na to, aby to bylo životaschopné – přece jen dosáhnout kritického množství nebude tak easy.

Jako poslední vystoupili Rossum , kteří vyvinuli něco co už zdánlivě existuje – spolehlivé strojové čtení faktur. Něco takového nabízí už řada firem, ale dosud to jednoduše a spolehlivě nefunguje žádné. Proto asi také už dostali první investici od Mitonu.

Na příští DemoDay se můžeme těšit v prosinci a bude to na téma Deep Tech. Howgh.

Tagy: ······