Weblog – novinky ze světa web 2.0

Inspirujte se

Weblog – novinky ze světa web 2.0 header image 2

Řízení rizika v podnikání

6.3. 2016 · Žádný komentář · Novinky

Když se několik mých známých dostalo do problémů v podnikání, které nezavinili tak jsem rozhodl napsat tento příspěvek. Obdobné příběhy najdete i jinde například tady nebo více mediálně známý tady. Průhěh je vždy stejný – na začátku je úspěšné podnikání , pak komplikace s odběratelem (nejčastěji nezaplacení) a pak krach.

Mnoha těmto příběhům se dá předejít pokud začnete v podnikání skutečně řídit riziko. To nejčastější riziko spočívá v nezaplacení. To nikdy spolehlivě nemůžete vyloučit ani se vůči němu na 100% pojistit, pokud si nenecháte platit předem. Dá se však rozumně snížit – když budete držet několika následujících zásad:

1)  Smluvní dokumenty – vyplatí se investovat pár tisíc, aby Vám právník připravil správnou objednávku, smlouvu, obchodní podmínky. Překvapuje mě kolik podnikatelů to zanedbává. Nezapomínejte ani na dokumentaci toho, že jste práci nebo produkt předali. Pokud budete mít smluvní dokumentaci v pořádku, usnadní Vám to vymáhání případné pohledávky.

2) Zálohy –  ne vždy je možné si platbu zálohy sjednat, ale pomocí i malé zálohy si můžete ověřit platební morálku a disciplínu. A v neposlední řadě si můžete ověřit zda člověk s kterým jednáte, skutečně v dané firmě pracuje a má pravomoc uzavírat smlouvy či objednávky.  Budete si divit, ale kamarádovi do autosalónu přišel člověk, který vystupoval za firmu, která se chystala podnikatelský záměr v přepravě a nákup několika vozů.  Vypůjčil si tak zdarma auto (podepsal smlouvu). Když ho nevracel a pořád měl nějakou výmluvu – tak věc oznámili na policii, kde zjistili , že se jedná o celostátně hledaného pachatele. Začínající firma neměla webové stránky, akorát informace o záměru byly zmíněné v televizním pořadu. Když pak vypátrali kontakt na firmu tak o daném člověku samozřejmě nic nevěděli. Příběh skončil dobře – auto se jim pachatel nakonec i s klíčky nechal na benzínce.
Proto i minimální záloha takové vykuky odradí.

3) Prověřování – dnes existuje řada veřejných rejstříků, které Vás mohou upozornit na různé nesrovnalosti. Existuje šikovná služba službu
www.creditcheck.cz , která  umí přes IČO prověřit víc než desítku registrů najednou.  Neexistence negativního záznamu neznamená spolehlivou firmu – ale pomůže Vám to odfiltrovat rovnou ty největší průšvihy. Další možností jsou i sociální sítě – ty Vám někdy mohou i zachránit i život. Pro mezinárodní obchod můžete využít služeb  Dun & Bradstreet u nás v ČR zastoupena firmou Bisnode.  Jeden známý internetový podnikatel a investor  by Vám mohl vyprávět , jaké je to naletět podvodníkům a přežít únos.

4) Finanční polštář – peníze se mají točit – říkají podnikatelé, ale je lepší si nějaké otočení odpustit a ponechat si finanční rezervu. I malá rezerva Vám často může vytrhnout trn z paty. Jako záloha se Vám může hodit i kontokorentní úvěr v bance.

5) Organizace podnikání – snažte se mít v podnikání pořádek, tak aby jste mohli jednoduše některé činnosti delegovat v případě potřeby.  U vážné nemoci nevíte jak se Vám to může hodit – dobře to ilustruje článek B. Rektorové Můžete si dovolit nádor? Jak si nastavit procesy dobře popisuje Robert Vlach v tomto článku.

Všichni známe pravidlo tzv. diverzifikace investic – (tj.  nemít všechna vejce v jednom košíku) – to samé platí i pro Vaše odběratele či dodavatele. Většinu zakázek máte pouze pro jednu firmu? V tom případě s ní sdílíte stejná  ne-li vyšší rizika.  Nechápu proč to zemědělec B. Rada nevzal v potaz – snadno ho tak mohl Agrofert ovládnout.

Rovněž je vhodné se zamyslet nad formou svého podnikání – jako živnostník ručíte veškerým svým majetkem, proto si  pečlivě proberte všechny možné scénáře. Máte zaměstnance? Co nemoc či vážný úraz, budete moc podnikat dál? Máte rodinu? Pokud potenciálních rizik je hodně, stojí za úvahu zda nezaložit společnost s ručením omezeným. V případě nezaviněných komplikací Vám tak neúspěch v podnikání nezničí partnerský a rodinný život. Podnikání vyžaduje vždy určitou míru rizika – nedá se všem vyhnout, ale dají se řídit.

Tagy: