Weblog – novinky ze světa web 2.0

Inspirujte se

Weblog – novinky ze světa web 2.0 header image 2

Jak Vám mohou sociální sítě zachránit život

10.4. 2013 · 1 komentář · Sociální

Jste úspěšný podnikatel,  jednu z  Vašich firem jste nedávno výhodně prodal a volné peníze sem tam investujete. Pracujete už více méně pro radost.   Najednou se Vám někdo ozve a má pro Vás extra zajímavou zakázku pro zahraniční firmu.  Ověříte si , že daná firma má web i telefon na který se dá dovolat a že člověk,  který za ní vystupuje má dokonce profil na Linkedinu.  Sednete tedy do letadla a letíte do zahraničí  dohodnout podrobnosti, ale v luxusní vile na Vás čeká banda kriminálníků , která se z Vás pokusí vymlátit  přístupy k bankovním účtům, donutit Vás podepsat směnky atd.

Přesně to se stalo Petru Vlachovi, 72-ti létému úspěšnému podnikateli a zaplatil za to svým životem. Přitom stačilo málo. Kdyby se podíval na profil člověka na Linkedin, který ho vylákal do zahraničí – zjistil by, že domnělý Robert Kelner údajně vystudoval „Harvard Business School University of California,  Berkeley – Walter A. Haas School of Business“ – školu, která s tímto názvem neexistuje.   Co je ovšem do očí bijící je  nulový počet connections – u člověka, který tvrdí že pracoval jako executive director u dnes už již neexistujících Lehman Brothers?  Firma Vestar Gulf Invest, kterou údajně zastupoval, uváděla na svém webu řadu údajů, které se daly ověřit.

Poslední případ kdy z českého podnikatele podvodníci vylákali 28 miliónů Kč zálohy na údajnou miliardovou zakázku v Dubaji se stal poměrně nedávno.  Bohužel mezi českými podnikateli nejsou moc známé služby specializovaných mezinárodních agentur jako Dun & Bradstreet, které jsou schopné za nevelký poplatek zjistit podrobnější informace téměř  o jakékoli firmě na světě. Proto příště až Vám bude někdo nabízet zakázku snů, tak si jej nejdřív pořádně prověřte.

Tagy: ··

  • http://weblog.9c.cz/2016/03/novinky/rizeni-rizika-v-podnikani/ Řízení rizika v podnikání | Weblog – novinky ze světa web 2.0

    [...] ty největší průšvihy. Další možností jsou i sociální sítě – ty Vám někdy mohou i zachránit i život. Pro mezinárodní obchod můžete využít služeb  Dun & Bradstreet u nás v ČR zastoupena [...]