Weblog – novinky ze světa web 2.0

Inspirujte se

Weblog – novinky ze světa web 2.0 header image 2

E-rezidentem v Estonsku

13.1. 2016 · Žádný komentář · Novinky

estonsko e-residency

ID karta

Estonsko je nejsevernější ze všech pobalstkých republik, má 1,3 miliónu obyvatel. Při odtržení od Sovětského svazu v roce 1991 vsadila na rozvoj technologií a internetu. Zatímco u nás v roce 2001  probíhal pochybný projekt „Internet do škol“, tak v Estonsku měli již v roce 1997 připojeno na internet 94% škol. Od roku 2002 je pokryta většina obydlených oblastí WiFi, od roku 2007 probíhají volby elektronicky. Všichni občané jsou vybaveni čipovou kartou s pinem a tak 94% z nich podává daňové přiznání online. Zabere jim to průměrně 5 minut, protože většinou údajů poskytnou automaticky místní banky. Daněmi a volbami to nekončí – Estonci stejnou kartu používají u lékaře, recepty  a dokonce i pro parkování a městskou dopravu, o katastru nemluvě.

Tento koncept e-govermentu přináší jednu zajímavost – odděluje fungování státu od  jeho fyzických hranic. Estonská vláda i soudy již od roku 200o funguje bez papíru. Pro to aby zákon  vstoupil v platnost – stačí elektronický podpis prezidenta, u nás zákon musí prezident fyzicky podepsat a pak se musí vytisknout ve Sbírce zákonů. Tvorba všech zákonů probíhá rovněž elektronicky a všechny změny jsou dostupné ihned online.  Je přesně vidět, kdo co měnil,  přidal atd . což omezuje různé lobbistické a korupční tlaky.  V Estonsku žije poměrně velká ruská menšina a tak obavy z Ruska jsou zde na místě.  Proto estonská vláda připravuje záložní zahraniční lokalitu pro umístnění e-Govermentu, tak i kdyby se objevili  neznámí zelení mužíčci jako na Krymu, tak se vláda může sebrat, spustit záložní lokalitu a odjet do Karibiku a tam plnohodnotně fungovat.

Estonce pak napadlo nabídnout tuto infrastrukturu i do zahraničí a přilákat tím investory  a zvýšit zájem o místní služby. Představte si, že jako podnikatel si požádáte online o vydání ID karty , kterou Vám do měsíce doručí na nejbližší estonské velvyslanectví, kde si ověří Vaše doklady a sejmou otisky prstů. Pak už si můžete jednoduše otevřít účet v estonské bance, založit firmu a digitálně podepisovat dokumenty. Dalším záměrem Estonska je propojit se i na další evropské finanční a daňové úřady – pokud budete využívat estonské banky, tak si budete moc podstatně zjednodušit život – daňové přiznání za firmu budete mít rovněž online a za pár minut.

Do 31.1.  se platí za žádost jenom 50 EUR, tak pokud o e-Residency  v Estonsku uvažujete, tak máte nejvyšší část – od února se poplatek zvyšuje na 100 EUR.

Tagy: ···