Weblog – novinky ze světa web 2.0

Inspirujte se

Weblog – novinky ze světa web 2.0 header image 2

Pod pokličkou Applu

12.8. 2011 · Žádný komentář · Novinky

Spor Applu se Samsungem o podobu tabletu Galaxy Tab rozpoutal debatu o tom co všechno si lze chránit prostřednictvím užitných vzorů a patentů.  Prošel jsem si několik z cca 2000 patentů  Applu a nestačil jsem se divit.  Apple má například patentovaný např. něco jako „emergency mód telefonu“ – který když se aktivuje tak vypne zbytečné funkce, tak aby prodloužil životnost baterie a tím i délku hovoru.  Nebo další patent určující na základě nastavených parametrů (čas, jazykové nastavení)  zem v které se nachází určitý počítač – detaily patentu.

Takovou vychytávky byste vymysleli také? Tak hurá na USPTO (United States Patent and Trademark Office) .  Budete asi muset provést patentový průzkum, zda již vámi vymyšlenou věc není patentována a pak 18 měsíců čekat než Vám bude patent zveřejněn – potom teprve můžete s Vaším výmyslem na veřejnost – viz toto schéma.

Stejná situace je tzv. užitných vzorů – kde Apple má patentovanou každou ikonu , tlačítko na klávesnici obrazovku, vzhled i obaly svých výrobků.  Podívejte se na web  http://oami.europa.eu/RCDOnline/RequestManager a do vyhledávacího pole „owner“ zadejte Apple.  Korunu všemu nasadil Microsoft, který má jako chráněný vzor i mávání ruky před obrazovkou (pro Kinect samozřejmě).

microsoft

microsoft

Namátkou jsem zkontroloval přední české softwarové firmy jako AVG a AVAST, ale krom jedné ikony žádné užitné vzory nemají.

K čemu je to dobré, komu to prospívá? Neměl bych se stát patentovým trolem? A co Jan Tleskač?

Tagy: ···