Weblog – novinky ze světa web 2.0

Inspirujte se

Weblog – novinky ze světa web 2.0 header image 2

Startupové hemžení na Radlické 50

10.3. 2012 · 2 komentářů · Start-upy

V nově vznikajících prostorách TechHubu Praha na Radlické 50 se 8.3.  2012 se konala akce nazvaná jedním z účastníků „Den D naruby“ , kdy se „mladým nadějím“ , (kterých dorazilo okolo stovky) představila řada investorů.

Mike Reiner úvodem představil mezinárodní akcelerátor Wise Guys – který bude první kolo realizovat v Talinu v Estonsku.  Povídání obarvil „manažerskou “ historkou o ptáčkovi a hovínku :-) .  Jinak nabízí pestrou směsici mentorů a k tomu 5-15000 EUR za 8% podíl.  Následně druhý Mike (Marcus) z Londýna   pronesl pár slov o myšlence TechHubu o popřál zakladatelům pražské větve Lukášovi Hudečkovi a Petrovi Ocáskovi hodně zdaru. Pak se představil Nikola Rafaj a loboval  za StartupYard – přihlášky do 15. března do 23:59! Zmínil i překvapivou novinku a to padesátitisícový příspěvek  Seznamu v podobě kreditu na Skliku.  (PS.: Konečně se ledy pohnuly…).

Jako první se prezentovala postupně trojice angel investorů  z 42angels.com - Jan Vsiansky, Karel Obluk a David Formánek.  Následoval  Michal Illich (ex Jyxo), který se po úspěšném prodeji firmy rovněž vrhnul do sféry venture investic – je schopen investovat od statisíců Kč, v odůvodněných případech by nebál i 20 miliónové investice.  Vzhledem své minulosti programátora má před ostatními investory v této oblasti výhodu.  Aktuálně má zainvestováno  v 2 projektech zatím ve „stealth“ fázi.  Jako téměř většinový majitel StartupYardu má menší podíly i v několika dalších a evidentně ho tato cesta baví.

Martin Pětivoký představil  firmu Milestone Asset Management – kdysi součást Expandia Banky a nabízel venture financování zhruba od 0,5 mil-10 mil. EUR.  Poněkud mne i další zaskočila jeho odpověď na dotaz  z  publika,  že nejsou úplně připraveni financovat firmy zaměřené převážně na zahraniční trhy.    Což je takřka v přímém rozporu s tím o co se většina českých startupů snaží.

Radoslav  Tausinger z pražské kanceláře belgické firmy GIMV nabídnul investice od 2 mil. EUR výše.  GIMV má aktiva ve výši 1,8 mld. EUR a tým 100 expertů se zkušenostmi z venture investic  čítajících dohromady cca 470 let.  I když zatím v Čechách ani na Slovensku neinvestovali, tak je pozitivní , že mají v Praze člověka, který rozumí místním podmínkám. Pokud se chcete na úspěchu firmy podílet  - tak si její akcie na belgické burze můžete koupit.   (PS: Nepovažujte to za investiční doporučení).

Poslední investor, který mne zaujal nejvíc byl Michal Hanus (ex Logos)  se svou investiční skupinou Chenen.  Jeden z jejich prvních projektů byla Geewa, která se ze 2 lidí zabývajích se  mobilními multiplayer hrami vypracovala na post dvojky za  Zyngou (nutno dodat, že Zynga vede o pár kol).   Michal Hanus  účinkoval  v ještě neodvysílané sérii Dnu D a tak se mu dostane určitě dost mediální pozornosti, kterou si dle mého názoru zaslouží.

Škoda, že se nemohl dostavit Ondřej Bartoš z Credo Ventures – i když  ten už je natolik mediálně známý, že se představovat nemusí. Nezazněl ani  slibovaný John Vaňhara přes Skype, ale snad se dočkáme Dnu D , abychom poznali jeho investiční apetit.

Závěr:

Většina investorů si posteskla nad tím, že se musí probírat   desítkami  nabídek,  které jsou v podstatě  z různých důvodů  nefinancovatelné.  Akcelerátory by tak mohly sehrát důležitou roli a cestu k investici zkrátit  - první vlaštovky to již potvrzují (viz proactify). Mimo to investoři nemají rádi  supermany co všechno ví,  přehnané valuace a nápady bez realizace.  Jako přehnané mi přišlo od některých angel investorů až přílišné zdůrazňování potřeby návratnosti jeho peněz.  Evokuje to ve mě představy, že kdyby se náhodou investice nedopadla úplně podle představ,  tak to anděl bude považovat za stejnou osobní újmu jako kdyby jej někdo okradl.   O vydělávání peněz by mělo jít přece oběma stejně – jinak by investice nedávala smysl.  Možná je to způsobeno tím, že řada startupistů si zřejmě více představuje jak investorské peníze utratit než zhodnotit.

Očekával jsem od některých investorů  o něco větší nadšení ,  schopnost více zaujmout  posluchače , trošku takový ten tah na branku.  Investovatelných projektů je málo a je dost možné,  že se za chvíli investoři budou o ty  skvělé přetahovat.  Akce se ale celkově vydařila a doufám, že podobných bude více.

Tagy: ··

  • http://twitter.com/dfrmnk David Formanek

    Uhodil jste hřebíček na hlavičku – „Možná je to způsobeno tím, že řada startupistů si zřejmě více představuje jak investorské peníze utratit než zhodnotit.“

  • http://twitter.com/weblog20 weblog.9c.cz

    Děkuji za komentář (i za účast) , doufám že podobné akce pomohou více sladit představy investorů a startupistů a povedou k oboustranným úspěchům.