Weblog – novinky ze světa web 2.0

Inspirujte se

Weblog – novinky ze světa web 2.0 header image 2

Amazon a létající drony – PR bublina nebo budoucnost?

17.12. 2013 · Žádný komentář · Média

Většina komentářů k představení létajících dronů Jeffem Bezosem to považovala za skvěle odvedené PR načasované na den, kdy dochází ke špičce v internetových objednávkách.  Nutno dodat, že se to týká hlavně amerického trhu, v Čechách je předvánoční špička o dva týdny později (lidé u nás čekají doručení obratem). Bezos však ukázal na důležitý trend – na vzestup využití robotů v nových oborech lidské činnosti.  Např. americká firma Boston Dynamics vyvíjí roboty pro spolupráci s vojáky – mrkněte třeba na video s Divokou kočkou.

Amazon loni koupil výrobce robotů pro sklady Kivasystems . Hromadné nasazení těchto robotů ve velkém skladu dokáže nahradit stovky zaměstnanců.  Většímu využití brání zatím stále vysoká cena a nutnost dimenzovat počet robotů na  největší  zatížení.  Poptávka po zboží se hodně v průběhu roku mění a zvyšovat nebo snižovat počet zaměstnanců je pořád levnější a jednodušší.

Stejně jako u telefonních linek tak i v logistice je nejdražší tzv.  last mile (poslední míle) . Přivézt náklaďák balíků do určitého města není nijak drahé (v přepočtu na balík).  Nákladný je jejich rozvoz po městě.  Řidiči zásilkových služeb by mohli vyprávět (DPD story zde).  V budoucnu by stačilo přijet s náklaďákem  s drony na okraj města a vypustit je jako hejno poštovních holubů. Má to samozřejmě řadu háčků jako legislativních tak technických.
Není to jediný případ kdy vývoj techniky předstihl zákonné normy. Jeff Bezos tímto aktem ukázal na blízkou budoucnost v které se robotizace přesune z továrních hal do dalších oblastí. Jedna z nich bude bezpochyby logistika. Ještě než jsem stačil dopsat tento článek , tak Google koupil firmu Boston Dynamics o které se zmiňuji v úvodu. Nástup robotů bude v příštích letech neoddiskutovatelný.

Tagy: ····