Weblog – novinky ze světa web 2.0

Inspirujte se

Weblog – novinky ze světa web 2.0 header image 2

Opravdový příběh z Columbia University

2.12. 2013 · 4 komentářů · Sociální

Začnu pohádkově. Kdysi v jedné vesnici na Moravě žil moudrý dědeček a své milé vnučce zaplatil studium střední školy v USA. Vnučka školu se výborným prospěchem absolvovala a potom složila úspěšné přijímačky na Columbia University. Dědeček poté prodal svou nemovitost, aby mohl vnučce financovat školné. Columbia University patří do tzv. „Ivy League“ nejprestižnějších amerických vysokých škol, školné se pohybuje přes 20 000 USD za semestr. Jejím mottem  je latinský žalm „In lumine Tuo videbimus lumen“ (Ve tvém světle vidíme světlo.) Studium na Columbia University není lehké, ale na druhou stranu vás zde bude učit devět nositelů Nobelových cen (43 jich v minulosti na univerzitě studovalo). Mezi nejznámější absolventy patří Barack Obama a Warren Buffett. Spolužáci na této škole jsou z celého světa – od Austrálie po Indii. Najednou zjistíte, že můžete cestovat po celém světě a vždy budete mít u koho přespat. To je ovšem to nejmenší. Otevře se Vám úplné moře příležitostí – praxi získáte u Madeleine Albrightové, americký investor a mecenáš s dobrými kontakty v Bílém domě Vás požádá, abyste mu spravovali jedno z jeho aktiv. Poradenské firmy typu McKinsey , Ernst & Young nebo PricewaterhouseCoopers Vám nabídnou práci téměř kdekoliv po světě.  Kdyby jste se rozhodli podnikat, tak Vám stačí obvolat pár lidí a počáteční kapitál nebo dobrou radu budete mít raz dva.  Svět Vám prakticky leží u nohou, paradoxně kromě USA, kde po skončení studia nemáte téměř šanci získat pracovní vízum.  Pokud tedy budete někdy stát před rozhodnutím kam investovat peníze tak si vzpomeňte , že investice do vzdělání (ať sebe nebo svých dětí) se Vám neztratí ani Vám ji nikdo nemůže vzít.

Tagy: ··

  • martin V

    Investice do vzdelani se v tomhle pripade opravdu neztratila – nemyslim si ale, ze absolvent dostane x-krat lepsi ‘unikatni mix’ znalosti, spis je to o kontaktech se stejne bohatymi lidmi a pokud nejste uplne neschopni, to by v tom byl cert abyste nenasel pekne a zajimave pracovni uplatneni.

    Nechci to studium zlehcovat ale deleni do „Ivy league“ a ostatnich me jen utvrzuje v tom jak ten univerzitni system degraguje absolventy. Vsichni se zadluzi a pracovni nabidky dostanete podle toho jak moc elitni univerzitou jste prosli.

  • http://weblog.9c.cz/ weblog.9c.cz

    O kontaktech to jenom není, tyto university mají nejen skvělé učitele, ale i špičkové vybavení a realizují mnoho výzkumů. Když budete studovat chemii, fyziku nebo medicínu tak se bez potřebného přístrojového vybavení neobejdete. Jako student se budete moc zapojit do řady špičkových výzkumů a projektů.
    V USA úroveň vysokých škol každoročně sledují – např report za 2011 http://mup.asu.edu/research2011.pdf

    Univerzitní systém absoloventy určitě nedegraduje – pouze vyzdvihuje ty nejschopnější. Bral jsem to jako zamyšlení zda je lepší si koupit luxusní auto, vilku nebo elitní vzdělání.

  • http://www.librarist.com/ Tomas Adamek

    Jsem skepticky k cele dluhove politice (prijde mi ze banksters se proste jen snazi na cloveka navalit nejaky dluh po celou dobu jeho produktivniho zivota at uz ve forme vzdelani, mortgage a podobne). Rozhodujici duvod pro absolvovani takovehle skoly ale vidim spise v tom ze tam proste clovek potka „osvicene“ lidi a existuje vetsi pravdepodobnost ze cast toho „svetla“ nebo jak tomu chcete rikat prejde i na uchazece a diky tomu pak smeruje svuj zivot za „vyssimi cily“. Nerikam ze neni mozne vyjit nejakou „rumernou“ skolu a mit takovy ten drive v zivote neco dokazat ale jsem presvedceny ze prostredi ma v tomhle velikou funkci.

    BTW pribeh je to peknej, investice do deti/vnuku neni nikdy ztracena a vzdycky se vrati.

  • http://weblog.9c.cz/2017/04/novinky/proc-studovat-vs/ Re: Má smysl studovat vysokou školu | Weblog – novinky ze světa web 2.0

    [...] Na úplně jiný level se dostanete když budete studovat na některé z prestižních škol v zahraničí – otevře se Vám neuvěřitelný svět příležitostí viz můj článek o Columbia University. [...]