Weblog – novinky ze světa web 2.0

Inspirujte se

Weblog – novinky ze světa web 2.0 header image 2

Vize firmy na 300 let dopředu?

17.10. 2013 · 1 komentář · Novinky

Nedávno oznámila finská herní společnost SuperCell obří investici ve výši 1, 5 milardy dolarů od japonské investiční korporace SoftBank a firmy GungHo (vlastněné rovněž SoftBank). Je to v podstatě největší investice na světě do firmy vytvářející mobilní aplikace. Jen tak na okraj – i když by to název mohl evokovat –  Softbank není banka jak tvrdí H. Beránek na tyinternety.cz SuperCell provozuje v modelu freemium 2 hry – Hay Day a Clash of the Clan.  Jejich dokonalost spočívá hlavně v tom, že až 10% hráčů si ve hře koupí nějaké herní vybavení – což je hodně nad průměrem trhu. Odráží se to tak v mimořádných ekonomických výsledcích, kdy zisk společnosti druhý rok po založení přesáhl 40 mil USD při tržbách 105 mil. USD.  Jenom za letošní čtvrtletí firma utržila 178 mil USD.

Zajímavější než tyto skutečnosti mi přijde společnost SoftBank a vize jejího zakladatele Masayoshi Sona. Firmu buduje s ohledem na dalších 300 let, přitom vychází z několika premis:

1) počet výpočtů na 1000 USD se za posledních 100 let stoupnul 3,5 quadrilion krát
2) počet tranzistorů překročí za 30 let kapacitu lidského mozku milionkrát (30 miliard spojů), za 300 let 10 na 60 krát
3) rychlost počítačové sítě za 30 let stoupne 3 milionkrát na 3 Petabyte/s, kapacita mobilní paměti milionkrát

To vše bude znamenat dramatickou změnu životního stylu – dojde k tomu, že počítače budou mít schopnost se učit a pružně přizpůsobovat okolním podmínkám. Vše okolo nás bude napojené do cloudu. Změní a zdemokratizuje se způsob vzdělávání. Objeví se nové způsoby telemedicíny.  Softbank tomu přizpůsobuje i svou firemní kulturu – nebude podstatná masová produkce, ale  různorodost v malých sérií s rychlou inovací.  Rozhodování ve firmě bude probíhat na pomezí  centralizovaného  a decentralizovaného přístupu. Manažerský styl se posune supervize a kontroly k harmonii a obchodní vazby nebudou na základě kapitálu, ale přátelství.  Během příštích 30 let se má skupina SoftBank skládat více než z 5000 firem a patřit mezi 10 největších světových firem podle tržní kapitalizace.  V současnosti SoftBank má široké portfolio firem od Zyngy, FitBitu, Giltu až po známý akcelerátor Techstars. Kdyby tímto způsobem uvažovalo více podnikatelů, tak bude svět o něco příjemnější místo k žití.  Zkuste se zamyslet a napište si vizi své vlastní firmy aspoň na prvních 30 let.  V kontextu nadcházejících voleb by nebylo od věci, kdyby s nějakou dlouhodobou vizí přišli i politici.

Celou 133 stránkovou prezentaci výše popsané vize si můžete stáhnout zde – případně se můžete podívat na dvouhodinovou přednášku.

Tagy: ···

  • http://weblog.9c.cz/2014/09/novinky/jak-prodelat-70-mld-usd-a-vydelat-je-znovu/ Jak prodělat 70 mld. USD a vydělat je znovu | Weblog – novinky ze světa web 2.0

    [...] pravdu.  Mohu akorát spekulovat jak moc se na tom podílela jím utvořená vize společnosti  SoftBank na 300 let dopředu o které jsem psal. Považuji to podobně fenomenální návrat na výsluní srovnatelný s comebackem Steva Jobse. [...]