Weblog – novinky ze světa web 2.0

Inspirujte se

Weblog – novinky ze světa web 2.0 header image 2

Proč nezákládat startup v USA?

12.8. 2014 · Žádný komentář · Start-upy

Spojené státy mají pro startup business spousta výhod, ale jednu zásadní nevýhodu – a tím je americké patentové právo. To umožňuje patentovat i software či věci, které spíše připomínají obchodní praxi. Výsledkem je, že v USA existují desítky až stovky společností – tzv. patentových trollů, které vlastní tento typ patentů a jejich jediným podnikatelským cílem vyloudit z firem pomocí soudů poplatky. Většinu těchto společností vlastní advokáti a tak s podáváním žalob nemají spojené žádné velké externí náklady. Během posledních osmi let se počet sporů zdvojnásobil na 5 000 ročně.

Většina z těchto trollů se vyhýbá velkým korporacím, protože ty nemají problém si najmout špičkové právníky a vést dlouhý soudní spor. Proto se spíše zaměřují na menší prosperující firmy, kde cítí větší šanci uspět. Podle studie New American Foundation z 2013 firmy s obratem do 10 mil USD  tvoří 55%  žalovaných subjektů.

Menší firma buď musí začít platit „výpalné“ v podobě licenčních poplatků za pochybné patenty a nebo si najmout drahé advokáty (běžná sazba stovky dolarů za hod) a vést nákladný spor. Podle níže uvedené studie veškeré náklady na spor se pohybují okolo 1,75 miliónu USD u firem s obratem pod 1 miliardu dolarů.  Americké právo automaticky nezajišťuje úhradu výdajů straně, která spor  vyhraje i když se toho domůžete, tak patentový troll nebude mít žádný majetek ani peníze a těžko z něj něco vymůžete. A má to samozřejmě negativní dopad na valuaci firmy a získávání  venture kapitálu.  Na případné detaily se můžete podívat do této nové studie profesorky C. Tucker z MIT. Pokud už se Vám nějaký troll ozval – tak na konci tohoto reportu najdete seznam organizací a firem, které Vám mohou pomoci a také taktiku jak nimi vést boj.

Tagy: ······