Weblog – novinky ze světa web 2.0

Inspirujte se

Weblog – novinky ze světa web 2.0 header image 2

Microsoft Startup Elevator

27.10. 2015 · Žádný komentář · Start-upy

microsoftelevator

Česká pobočka Microsoftu pozvala 26.10. 2015  zástupce startupů na akci nazvanou Startup Elevator do svého nového sídla. Kdo chtěl mohl přijít dříve na prohlídku nového sídla, které je pár kroků od toho původního, stále v BBcentru – v budově Delta. K tomu se vrátím v jiném článku. Úvodní řeč měl Aleš Holeček – což je člověk, který vedl tým vývoje Windows 7,8 i 10 – produktu, který používá stovky miliónů lidí.  Mluvil hlavně o sobě a svých začátcích – kdy se rozhodl odjet do USA  budovat svou firmu, kterou úspěšně dovedl na burzu. Původně se jeho firma jmenovala MetaTools , po fůzi s několika dalšími byla přejmenována MetaCreations a nakonec skončila jako Viewpoint. Pouze pamětníci z řad grafiků si vzpomenou na jejich doplňky do Photoshopu KPT Tools nebo na Fractal Design Painter.

Potom Microsoft představil svůj Microsoft Bizspark - program podpory pro startupy. Kupodivu jeho účelem není prodej produktů Microsoftu, ale opravdu pomoc začínajícím firmám. Ty musí splňovat 4 jednoduché podmínky:

  • musí se zabývat vývojem softwarových produktů nebo služeb
  • musí se jednat o soukromou firmu
  • roční obrat nižší než 1 milion USD (dokládá se čestným prohlášením :-) )
  • doba podnikání musí být kratší než 5 let

Kromě technických konzultací, mentoringu, pomoci s marketingem podpora spočívá v poskytnutí všech vývojových nástrojů v MSDN (licence zůstávají i po skončení programu). Navíc na každého vývojáře je k dispozici kredit 150 USD měsíčně na služby Microsoft Azure (pro 5 lidí max).  Co možná řada lidí netuší, ale paradoxně Azure podporuje i Linux – využívá ho prý až 20% všech virtuálních strojů. Tím pádem není problém jet v klasických kolejích – PHP, Apache, MySQL. Celá infrastruktura běží v 19 datacentrech po celém světě a každé má až 600 000 serverů – dohromady je to těžko představitelných 11 miliónů serverů. To je dvakrát víc než má Amazon a třikrát víc než Google.

Další přednášku měla Bára Polachová , marketingová manažerka pražské pobočky Uberu, jedna ze dvou pražských zaměstnankyň (pokud nepočítáme ředitele, který je pro celou střední Evropu). Zaujala mne jedna z metrik, které Uber používá – čas příjezdu auta od jeho zavolání – v San Francisku už je jsou to skoro 2,5 minuty od zadání. Praha má zatím průměr 5,6 minuty. Růst firmy je opravdu fenomenální – je to i díky velmi ploché organizační struktuře a poměrně velké volnosti lokálních zástupců, kteří si vybírají z centrální nabídky co se jim do daného regionu hodí.

Po coffee breaku s výbornými quiche od   kiskis.cz a koláčky od tartaletka.cz následovalo „pičování“ aneb představení 3 startupů , kteří už s Microsoftem spolupracují – Portadi.com (cloud identity and access management), Blinnker.com (sociální síť pro motoristy)  3doid.com . O nich více detailů až příště.

Tagy: ·····