Weblog – novinky ze světa web 2.0

Inspirujte se

Weblog – novinky ze světa web 2.0 header image 2

Vzpoura pracujících důchodců – přerušují důchod kvůli slevě na dani

29.12. 2012 · Žádný komentář · Novinky

V těchto dnech stovky až tisíce pracujících (či podnikajících)  důchodců žádají přerušení důchodu od 1.1. 2013 , byť na jeden jediný den.  Dle aktuálního znění zákona o dani  z příjmů by tak měli stále nárok na slevu na dani ve výši 24 480 Kč, protože v zákoně je uvedeno, že nárok na tuto slevu nemá ten kdo k 1.1.  2013 pobírá starobní důchod – resp. přesné znění:   „daň se nesnižuje u poplatníka, který k 1. lednu zdaňovacího období pobírá starobní důchod„.

Pro mnohé z nich je to poměrně citelný zásah do jejich finanční situace – obzvlášť pokud se jedná např. v domácnosti pracují oba důchodci. Řada z nich odesílá v těchto dnech tuto žádost (platí datum odeslání) na přerušení důchodu od 1.1. 2013.   Poslední den, kdy to je možné zrealizovat je 31.12.2012 – přerušení nastává následující den po podání žádosti.

Úředníci tvrdí, že by to mohlo být posuzováno jako obcházení zákona, je tedy vhodné mít připravený jiný důvod než jen získání slevy na dani.  Sleva se bude odečítat až za zdaňovací období 2013,  tak je určitě vhodné o přerušení požádat a v dalším roce si prodloužit lhůtu pro podání daňového přiznání (využitím daňového poradce nebo advokáta)  a vyčkat jak přerušení budou finanční úřady posuzovat.

Mainstreamové zpravodajské servery tuto informaci nechávají zatím bez povšimnutí.

Tagy: ···