Weblog – novinky ze světa web 2.0

Inspirujte se

Weblog – novinky ze světa web 2.0 header image 2

Venture kapitalisté jsou důležití

13.9. 2013 · Žádný komentář · Start-upy

Čas od času se nejen českým startup prostorem prožene debata o tom jak jsou venture kapitalisté špatní, neschopní a jsou v podstatě k ničemu.  Ať se nám to líbí nebo ne, žijeme v systému, který je založen na volné směně aktiv, zboží a  služeb.  Hnací silou tohoto zřízení je tvorba zisku.  Kapitalismus má samozřejmě své mouchy , škodí mu korupce, ochranářství, státní zásahy aj.  Ale experimenty založené  na obecném blahu pro všechny dlouhodobě neuspěly.

Základním kamenem ekonomiky je tedy efektivní alokace kapitálu – aby mohl proudit tam , kde přináší největší profit.  Už před naším letopočtem vznikly instituce – předchůdci dnešních bank , které schraňovaly depozita a půjčovaly peníze.  Banka v principu funguje tak, že spravuje vklady, z kterých následně poskytuje půjčky.  Slouží tedy jako obrovský zprostředkovatel nutný pro každou fungující ekonomiku.  Jejich nevýhodou je, že větší částky nepůjčují bez zástavy. Dalším zprostředkovatelem je kapitálová burza, která pokud správně funguje dovoluje firmám získávat nový kapitál.

Tu samou činnost provádí v menším i venture kapitalisté.  Většina z nich investuje kromě svých i cizí prostředky a to za účelem zisku, nikoliv pro své potěšení.  Venture investoři totiž díky rozložení investic mají nižší riziko než kdyby investici prováděl držitel kapitálu sám. Tradičně největší zájem o tyto investice mají  firmy z technologického sektoru, protože se vyznačují tím, že nemají dostatečný majetek k ručení za bankovní úvěr.   Vinod Khosla tvrdí, že 80% startupům venture investoři nejsou schopni pomoci , resp. poradit při problémech.  Ale není to tak, že by byli úplně zbyteční jak to vidí John , přináší totiž startupu peníze, které by jinde patrně nesehnal.  Taková ta omáčka okolo – o pomoci, kontaktech atd.  je obvyklá při téměř jakémkoli větším B2B jednání.  Ve skutečnosti záleží na obou stranách co si dohodnou a za co investované peníze utratí. O tom jak jednání mohou být zdlouhavá a náročná nastínil E. Kučera z Avastu ve své přednášce.

Každý startup si může zvážit zda je schopen firmu dostatečně rychle rozvíjet a financovat sám nebo k tomu potřebuje externí kapitál. V řadě případů to firmu může nakopnout a když se to podaří tak ze stovek tisíc jsou pak milióny. Každý si musí zvážit zda bude svou malou firmu, kde si bude o všem rozhodovat sám nebo bude mít menší podíl ve velké firmě, kde bude muset brát ohled i na ostatní. Nutno dodat , že 80%  venture investic neskončí žádným výrazným ziskem.  Ale těch zbývajích 20% vydělá dostatek, aby se celý cirkus vyplatil.

V každém oboru se nachází horší a lepší lidé a venture kapitalisté nejsou o nic lepší.  Zatracovat jejich profesi je stejné jako zatracovat banky.  Prostě tady jsou a můžeme být rádi , že už nežijeme v době centrálně plánovaného hospodářství.

Tagy: ····