Weblog – novinky ze světa web 2.0

Inspirujte se

Weblog – novinky ze světa web 2.0 header image 2

Skladování je věda aneb proč je Alza rychlejší než Mall

17.9. 2013 · 5 komentářů · Zajímavé projekty

Před časem HN vyšel článek popisující skladování  Alzy v jejím centrálním skladu v H. Počernicích.  Ve stručnosti funguje tak, jakmile dorazí objednávka – tak na dopravníkové pásy vyjede bedýnka, která se může zastavit na maximálně 12 tzv. pickovacích stanicích a skladníci do nich vkládají zboží. Pomáhá jim i tzv. miniload – automatizovaný systém, který jim dopraví bedýnky s produkty přímo před ně.  Ten se využívá hlavně pro méněobrátkové zboží.  Sklad má rozlohu 10 000 m2,  ale Alza využívá ještě další  sklad pro bílou techniku o výměře 6 000m2  - více na tomto videu.

Jak můžete vidět na videu ze skladu (14 000 m2) Mall.cz – tak ten má jinou strategii.  Skladníci vychystávají  jednotlivé produkty zvlášť a ty pak na páse putují k finálnímu zabalení po dlouhých pásech. Dalším rozdílem je použití vysokozdvižných vozíků – v Alze jsou vozíky  kotvené k podlaze. Jejich řidič se tak může pohybovat mnohem rychleji bez obavy, že by naboural do regálu a způsobil katastrofu jako na tomto videu. Mall.cz má běžné vysokozdvižné vozíky, kde řidič musí dávat pozor na to kam jede.

sklad mall.cz

Sklad Mall.cz

V Alze jsou díky tomu schopni nabídnout i na té nejvzdálenější pobočce od Prahy doručení v den objednávky, pokud je provedena do 11 hodin.  Kdežto Mall.cz na své mimopražské pobočky dokáže objednávku doručit až následující pracovní den a to musí být provedena do 16h předchozího dne. Podle Oldřicha Petránka, šéfa logistiky Mall.cz kdysi uvažovali i využití automatizovaných systémů typu Kiva Systems, ale kvůli úspoře zdrojů (např. elektřiny) dali přednost klasickým statickým regálům. Mall.cz má větší portfolio produktů než Alza, ale i ta jej postupně rozšiřuje. I tak má Alza stále větší obrat (i zisk) než Mall.cz včetně jeho zahraničních akvizic.  Ukazuje to na to, že možná o něco nákladnější strategie umožňující doručení zboží na pobočky po celé ČR ještě v ten samý den slaví úspěch. Pobočky i přes původní odmítavý postoj nyní rozšiřuje i Mall.cz a vsadil bych se, že časem napodobí Alzu i v rychlejší logistice.

Děkuji za M. Gregorové z Mall.cz za poskytnutí informací , dotazy na Alzu bohužel zůstaly bez odpovědi.

Tagy:

  • http://www.podnikanivusa.com John

    Diky za zajimavy clanek!

  • Lukáš Komárek

    V tom Mallu je to teda pěkný bordel…:) Zajímalo by mě, jestli se jim stává, že popletou zboží. Ve skladu Alzy stačí jednou sklad nastavit a vše funguje samo. Moc pěkné srovnání…

  • Tadeáš Ursíny

    Jo popletou :D A to i po reklamaci, ale to se už stává když si ho špatně označí.

  • Lukáš Komárek

    To si dokážu představit.:D Na začátku se stane chyba a ta se táhne celou firmou až nakonec jak smrad.:)
    Btw, navrhnout tkaový sklad jako má Alza asi musí být docela oříšek.;)

  • Michal Kontár

    Není to tak složité, stačí mít prostředky a orientovat se v logistice / potřebách trhu. Tím má na mysli sezónní prodej, obrátkovost zboží apod. :)