Weblog – novinky ze světa web 2.0

Inspirujte se

Weblog – novinky ze světa web 2.0 header image 2

Internetová horečka na vzestupu

20.2. 2014 · Žádný komentář · Sociální

Facebook oznámil, že kupuje Whatsapp za astronomických 19 miliard dolarů – což se například překračuje celou tržní kapitalizaci Sony nebo třetinu hodnoty firmy  Hewlet Packard.  Firmu založil v roce 2009  Ukrajinec Jan Koum spolu s Američanem Brianem Actonem v Mountain View v Kalifornii a mají pouhých 50 zaměstnanců. Whatsapp je mimořádně úspěšná v získávání nových uživatelů – má jich 450 milionů  a každý den jim přibývá další milión.  Jejich unikátní přístup spočíval v tom, že si aplikace zkopírovala všechny telefonní čísla z telefonu a porovnala je s ostatními a tak každý uživatel mohl hned vědět, komu může přes WhatsApp napsat nebo zavolat. Firma má tak k dispozici největší databázi telefonních čísel na světě.

Zisky Whatsapp nejsou nijak závratné a Facebook to ani neplánuje změnit. Chce se zatím soustředit na získávání nových uživatelů, jejich počet se může blížit miliardám. Dnešní den si mohou mobilní operátoři zapsat jako černý pátek  - jejich příjmy se vypařují jako pára pod kotlem, kterému tato akvizice řádně přiložila. Není divu, že v České republice  začali už operátoři propouštět a redukují svoje náklady.  Výnosy z přenosu dat nejsou tak ziskové jako přenos hlasu a sms a mají mnohem větší náklady.

Mark Zuckerberg podle svého vyjádření sází na to, že až Whatsapp bude mít  1 ,2 nebo 3 miliardy uživatelů, tak už nějaké cesty monetizace najde. Už mu to jednou s Facebookem vyšlo, uvidíme zda dokáže projít dvakrát stejnou řekou.  Trochu mě děsí pomyšlení, že za pár let může nastat situace, kdy všechna naše komunikace přes mobilní telefony bude v rukou jedné firmy.

Sázky na nereálné budoucí příjmy  stály za počátkem první internetové horečky – čert ví jestli tohle není začátek té další. Co vy na to?

Tagy: ···