Weblog – novinky ze světa web 2.0

Inspirujte se

Weblog – novinky ze světa web 2.0 header image 2

Co zatím o splátkových firmách nezaznělo

31.3. 2014 · Žádný komentář · Novinky

Dnešní  MF DNES píše o chybách splátkových společností. Ve stručnosti se jedná o to, že si splátkové firmy účtovaly poměrně velký poplatek za poskytnutí úvěru (v desítkách až stovkách tisíc), který chybně započítali do RPSN (roční procentní sazba nákladů). Místo toho aby jej zahrnuly do nákladů na začátku si jej rozpočítaly do celé délky splácení a tím dokázaly hodnotu RPSN výrazně snížit.

To co v médiích nezaznělo je proč k tomu dochází – většinu tohoto poplatku inkasují  jako provizi za sjednání půjčky autobazary nebo prodejci. Ti dokonce mohou výši tohoto poplatku snížit, pokud se klient takto vysoké sumě brání.  Autobazary běžně inzerují ceny vozů nižší o desítky tisíc s podmínkou , že koupě musí proběhnout na úvěr. Tam tuto Vám  ale tuto  “slevu“ připočítají klidně 2x.  Když si sjednáte půjčku ve stejné výši u banky, poplatek bude místo desítek tisíc činit pouze několik tisíc nebo taky nebude žádný. Proto si také banky drží splátkové firmy pod jinou značkou (např. Essox patří Komerční bance, HomeCredit má stejného vlastníka jako Airbank) – asi by těžko vysvětlovaly klientům, že půjčka přímo v autobazaru je 2x dražší než ta co si vzali na pobočce.

Velkou část zisku autobazarů i prodejců aut tvoří právě provize ze sjednání půjčky a pojištění, proto odhalené nesrovnalosti budou mít zřejmě mnohem větší dopad než jenom , že splátkové firmy budou muset vracet  svým klientům miliardy.

Tagy: ·····